Selasa, 15 Jun 2010

Masjid Uthmani...mengakhiri pembinaan di fasa kedua

Rabu - 3 Rejab 1431 bersamaan 16 Jun 2010

Dari salah satu sudut dalam Masjid Uthmani kelihatan Darul Ulum Al-Muhammadiah. Kelihatan tiang Masjid Uthmani berukuran 16 x 16 inci dan kerangka atas yang baru selesai dibuang kotak tapi satu 'kayu T' masih melekat bagi membantu berat kerangka dari kemalangan yang tidak diingini.Jiran Masjid Uthmani ..... Madrasah Tahfiz Nadhah Islahiah [ MTNI ] sedang dalam persiapan terakhir untuk 'membuka cahaya wahyu'. Hanya mereka yang mengerti saja yang bersyukur akan anugerah ini kepada Kampung Kolam dan Islam khususnya. "Kampung kita tanggungjawab kita dan agama kita tanggungjawab kita". Kita sama-sama 'BERSATU BERJIHAD BERKEBAJIKAN' demi Islam tanpa sebarang kepentingan dunia. InsyaAllah
Suasana yang segar nyaman ..... Dari sudut kiri bahagian depan Masjid Uthmani kelihatan MTNI
Hari ini kotak ini di konkrit.... ruangan terakhir yang mengakhiri pembinaan fasa kedua. Selepas ini tertumpu kepada kerja memasukkan pasir. Selepas masukkan pasir.... pada bulan Rejab, Syaaban dan Ramadhan nanti kerja pembinaan berhenti rehat untuk mencari dana bagi pembinaan fasa ketiga...insyaAllah. InsyaAllah selepas Eid-ul-Fitri nanti pembinaan fasa ketiga akan diteruskan.
Tempat kosong [ tak berumput ] itu adalah tempat berdiri imam solat waktu solat. Dalam pembinaan fasa ketiga nanti dihadapan ruangan imam akan dibina seluas 20 kaki lagi untuk ruangan laluan antara bilik sebelah kiri dan kanan ruangan mihrab serta dalam ruangan seluas 20 kaki tersebut terdapat ruangan untuk mengambil wudhu.

BERSATU BERJIHAD BERKEBAJIKAN
Kerja-kerja memasukkan pasir diruangan solat akan di lakukan selepas kerja pembinaan kerangka siap dibina dan selepas pembersihan ruangan solat tersebut dari sisa-sisa paku. Banyak paku-paku yang menyusahkan lori nanti.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan