Sabtu, 17 Julai 2010

Masjid Uthmani - ratakan timbunan tanah

Gambar-gambar dihari tanah dimasukkan ditapak Masjid Uthmani

Dari tengah-tengah ruangan solat kelihatan Madrasah Tahfiz Nahdah Islahiah

Dari arah mihrab Masjid Uthmani kelihatan Darul Ulum Al-Muhammadiah Kolam
.
Masjid Uthmani dirancang supaya lantainya tinggi empat kali dari paras tanah. Bila dibina tinggi maka ia memerlukan tanah atau pasir untuk memenuhi ruangan lantai.
.
Tujuan dibina tinggi adalah untuk: [ 1 ] Mengelakkan ketidakselesaan jika kawasan persekitarannya dinaiki aiar khususnya pada musim tengkujuh pada bulan Disember hingga Februaru setiap tahun. [ 2 ] Ketidakselesaan besar kemungkinan berlaku bukan saja kerana musim tengkujuh tetapi kerana kedudukan status saliran persekitaran yang tidak terancang kerana menjadi "budaya dikampung" yang berada ditahap "masing-masing jaga kawasan masing-masing" [ 3 ] Bersetuju bahawa jika masjid dibina tinggi maka keselesaan dari segi pengudaraan yang lebih bebas dan keberkesanan menerima udara luar.
.
Untuk meratakan timbunan tanah saya mengambil keputusan untuk tarakan sendiri tanpa mengupah jentolak kerana ingin menjimatkan kos. Sewa jentolak satu hari RM 350. Lagi pun jika diratakan menggunakan tenaga sendiri untungnya "keluar peluh" hasil dari bina dan urus tanah masjid.

.
Lagi pun masa bukannya terdesak kerana perancangan untuk bina permukaan lantai ialah pada bulan Syawal nanti. Lagi pun kewangan atau dana Masjid Uthmani amat terhad setelah pembinaan tiang dan bing beberapa minggu lalu yang telah menelan kos RM 22 ribu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan