Sabtu, 21 Ogos 2010

Minta Tolong...Rayuan Sumbangan Sempena Ramadhan

DENGAN NAMA ALLAH
YANG MAHA PEMURAH
LAGI MAHA MENGASIHANI

NOMBOR AKAUN ATAS NAMA
"MASJID UTHMANI"
RHB : 2-53025-0000563-0
atau
CIMB : 0301-0004030-20-5

'minta tolong....pakat tolonglah...nak minta tolong siapa lagi kalau tidak kepada orang beriman...

"BUAT RUMAH ALLAH"

..tawakkaltu 'alalLah

PENGERUSI PEMBINAAN MASJID UTHMANI
Nama sebenar :
FAKRI BIN AWANG [ nama i/c]
.
Nama lain : FIKRI
Panggilan dikalangan sahabat :
USTAZ FIKRI KOLAM
.
Panggilan dikalangan keluarga / dikampung : PAK CU HAJI
.
Boleh dihubungi :
H/p: 016-986 4599
.
Keluarga terdekat :
[1] Haji Awang [ayahanda ]
[2]Abdul Rahman Bin Awang.
[h/p: 012 - 4738458 ]
[ abang ] Tinggal di Taman Sari, Jalan Bayam, Kota Bharu, Kelantan.


Ahad - 12 Ramadhan 1431 / 22 Ogos 2010.
Syukur kehadrat Allah....saya diizinkan Allah dapat melancarkan risalah RAYUAN SUMBANGAN FI SABILILLAH ....SEMPENA RAMADHAN....untuk pembinaan
Masjid Uthmani.
Dalam risalah 'RAYUAN SUMBANGAN FI SABILILLAH' yang diedarkan tidak terdapat gambar Pengerusi Pembinaan Masjid Uthmani kerana diganti dengan maksud ayat al-Quran: Ayat 261 - Surah Al-Baqarah, iaitu;
"BANDINGAN (DERMA / INFAK) ORANG-ORANG YANG MEMBELANJAKAN HARTANYA PADA JALAN ALLAH IALAH SAMA SEPERTI SEBIJI BENIH YANG TUMBUH MENERBITKAN TUJUH TANGKAI, TIAP-TIAP TANGKAI ITU PULA MENGANDUNGI SERATUS BIJI. DAN (INGATLAH), ALLAH AKAN MELIPATGANDAKAN PAHALA BAGI SESIAPA YANG DIKEHENDAKINYA DAN ALLAH MAHA LUAS ( RAHMAT) KURNIANYA, LAGI MELIPUTI ILMU PENGETAHUANNYA"...maha benar firman ALLAH S.W.T.
.
Saya mengacarakan [ diri saya] untuk pelancaran risalah dengan solat Isyak di Masjid Muhammadi Kota Bharu.
.
Ketika hendak memulakan solat terawih saya memulakan pengedaran "Dengan Nama Allah...."
menghulurkan kepada seorang yang
saya panggil 'abang haji' yang berada disebelah kanan saya ketika solat.
.
Dengan maksud saya melancarkan / memulakan pengedaran diatas masjid, iaitu MASJID MUHAMMADI.
.
Saya katakan kepada abang haji, "Maaf saya bukan nak ganggu abang haji. Saya nak lancarkan pengedaran minta derma pembinaan masjid ditanah saya, dikampung saya....saya pilih abang haji untuk menerima risalah yang pertama sebagai simbolik pelancaran malam ini. Untuk menderma atau tidak itu bergantung kepada kepercayaan abang haji dan program kebajikan abang haji".

.
Begitulah, tercapai matlamat untuk melancarkan diatas Masjid Muhammadi. Jangan faham saya mengumumkan dengan pembesar suara masjid.
.
Abang haji itu nampaknya faham maksud saya. Saya kira beliau bertuah kerana beliau yang pertama dipilih oleh Allah.
.
Saya berserah kepada Allah. Samada abang haji memasukkan duitnya kedalam akaun Masjid Uthmani atau tidak saya tidak fikir. Itu bukan urusan saya. Itu urusan abang haji dengan hartanya dan dengan Allah dan akhiratnya.
.
Saya melakukan ikhtiar memaklumkan saja dan minta tolong lalu berserah kepada Allah. Hati manusia adalah dibawah ketentuan Allah. Cuma Ramadhan ini adalah peluang bagi hati-hati yang beriman untuk menyahut hadiah dan bonus dari Allah.
.
Lalu saya turun dari masjid terus ke medan tempat letak kereta diruanganantara Masjid Muhammadi dan Bazar Tengku Anis. Saya mengedarkan risalah sebanyak 99 helai dalam sampul putih. Cukup 99 helai saya naik keatas Masjid Muhammadi untuk solat terawih.
.
Baki yang satu lagi saya berazam untuk bagi kepada hamba Allah diatas masjid yang seperti saya ...lewat solat terawih. Syukur saya dapat menghulurkan risalah bersampul putih itu diatas masjid dan saya terus solat terawih.
.
Pagi subuh tadi, dalam perjalanan untuk solat subuh di Masjid Muhammadi sekali saya menghulurkan 20 helai sampul putih yang mengandungi risalah minta tolong RAYUAN SUMBANGAN. Seperti malam tadi saya letakkan di wiper kereta. Pagi ini dari arah medan depan Muzium Istana Jahar menghala ke Masjid Muhammadi.
.
Khusus kepada sekelian hamba Allah yang menerima kertas ini, "terima kasih kerana membaca dan memahami maksud saya....tambah faham jika melayari laman blog ini dan facebook MASJID UTHMANI yang juga saya daftarkan semalam selepas solat terawih".
.
Juga keduanya khusus kepada penerima risalah
RAYUAN SUMBANGAN, mungkin akan menerima
lagi sampul putih yang mengandungi risalah itu
kerana saya mungkin akan datang lagi ke
Masjid Muhammadi untuk solat Isyak
dan solat terawih.
.
Akhir kata saya hanya ingin sebut ringkas, "Tolong amba buat masjid atau amba minta tolong, percayalah saya akan beramanah dengan harta yang diinfak ini"...insyaAllah. Besar hati saya untuk menyiapkan masjid ini


Saya akan solat zohor di Masjid Muhammadi lagi...insyaAllah.

Kepada yang telah menginfak saya terlebih dahulu mendoakan "jazakumulLAHu khairan kathira" ... "terima kasih banyak-banyak ... budi tuan / puan tak terbalas"

Boleh hubungi saya untuk meningkatkan ukhuwwah dikalangan kita. Amin

SELAMAT BERRAMADHAN

Sekian...1:10 tghari.Tiada ulasan:

Catat Ulasan